PULA

Nagrađivani redatelji na 28. Sa(n)jam knjige u Istri

Da je film nezaobilazan na ovogodišnjem Sajmu, pokazuje i retrospektiva filmova Piera Paola Pasolinija.
Kultura / Knjige | 16. 11. 2022. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ultni redatelji i posebni programi vezani uz film izmjenjivat će se na 28. Sajmu knjige u Istri u sklopu programa Hollybook, usmjerenog prema filmu, odnosno Pulskom filmskom festivalu, koji iduće godine obilježava 70. obljetnicu, priopćili su u srijedu organizatori Sajma.

Na pozornici Sajma knjige u Istri izmjenjivat će se kultni redatelji i posebni programi snažno vezani uz film te će tako svoje knjige predstaviti dvojica Arenom nagrađivanih redatelja Srđan Karanović i Slobodan Šijan.

Vrhunac programa posjetitelje očekuje u festivalskoj završnici u subotu, 3. prosinca kada će se održati okrugli stol na kojem će, osim dvojice spomenutih redatelja, sudjelovati također nagrađivani Rajko Grlić te Dana Budisavljević, a pridružit će im se i dugogodišnja direktorica Festivala, kultna figura istarske umjetničke scene, Gorka Ostojić Cvajner.

Da je film nezaobilazan na ovogodišnjem Sajmu, pokazuje i retrospektiva filmova Piera Paola Pasolinija koja će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenoga u sekciji "Filmovi za sva vremena".

"Uvertira je to i u novi sajamski program 'Storie italiane' kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Salò ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove 'trilogije života': Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac", navode organizatori, a prenosi Hina.

Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijeva rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.

Sajam će pažnju posvetiti još jednoj važnoj obljetnici i filmskoj smotri – zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem festivalu animiranog filma. Bit će predstavljena monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972. – 2022.)", a kulminacija ovog programa bit će izložba plakata Animafesta i promocija knjige "Stille Reise – Minhenski dnevnik" (Srpsko narodno vijeće) redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.

I književna zvijezda ovogodišnjeg Sajma, mađarski pisac László Krasznahorkai, među filmofilima uživa poseban status. Naime, mađarski redatelj Bela Tarr već godinama svoje scenarije temelji upravo na djelima ovog autora. 

"Film i knjiga na ovogodišnjem Sajmu idu kao ruka pod ruku jer književnost i film jesu prirodno povezani, a to će se znatno osjetiti i u sajamskoj knjiškoj ponudi. Osim što će spomenute knjige biti ekskluzivno dostupne na sajamskim policama, ponuda će vrvjeti filmskom literaturom hrvatskih, srpskih i talijanskih nakladnika" zaključili su iz Sajma knjige u Istri.

Kopirati
Drag cursor here to close